diumenge, 26 d’abril del 2020

Steak tartar o com demostrar que menys és més


Avui us porto una recepta de qualitat, de passar pel mercat o la carnisseria de confiança, veure que tenen la peça adequada i no perdre la oportunitat.

L’Steak Tartar per a mi que en soc molt fan, és un termòmetre de la qualitat d’un restaurant, no només perquè no el pots demanar a qualsevol lloc, sinó perquè malgrat tinguin qualitat no tenen la consideració pel producte que requereix aquest plat. Tinguem en compte que l’Steak Tartar es un plat on la carn es menja crua, ni tant sols macerada com passa als els ceviches, amb prou feina li donem pinzellades de sabor, per tant aquí menys es més, pocs ingredients i de qualitat.

Així doncs anem per la llista d’ingredients:

·      250 g de filet de vedella (picat a ma!!!!!!!!) no es menja carn crua picada a maquina... mai!!! Cal que sigui filet? Home es nota infinitament la diferencia... i a més un dia és un dia.
·      1 ceba tendra, molt millor que sec, si no potser tendra, com a mínim que sigui de figueres. Sigui com sigui picada molt petita
·      1 cullerada sopera de tàperes, picades.
·      Salsa Worcertershire
·      Tabasco
·      Mostassa de Dijon, a poder ser a l’ancienne amb granets (no me’n quedava), el gust un xic avinagrat d’aquesta varietat de mostassa marca la diferencia
·      1 rovell d’ou
·      Oli d’oliva,
·      Sal
·      Pebre
·      Herbes aromàtiques al gust (opcional)

La preparació del plat comença al taulell del carnisser (insisteixo, res de comprar carn picada envasada al supermercat, si encara no sabeu perquè es força senzill, mireu el llistat d’ingredients).

La carn per a l’Steak sempre es talla a mà, ho podeu fer a casa, però feu servir ganivets esmolats, perquè s’ha de tallat i no aixafar, els talls han de ser nets. De ben segur el carnisser us ho farà sense problemes, i netejarà la peça de qualsevol grassa o tel que pugui tenir.

Segons l’Albert el meu carnisser del mercat, un cop a casa per evitar que s’oxidi la carn val la pena posar-hi una mica d’oli i remenar-la perquè quedi protegida sobretot si la mengeu per sopar i l’heu comprat a mig matí , a més  una mica de pebre i alguna herba aromàtica li donarà un punt personal sense esforç.

Un cop tallada, torna a la nevera, mentre piqueu la ceba i les tàperes (per separat), aquí una altre vegada val la pena fer-ho a mà, sobretot la ceba tendre ben petita. No voleu trobar-vos un tros gran de ceba al plat.

A partir d’aquí ja es anar muntant el plat. No hi ha una recepta “correcte”, es qüestió de gustos, però els passos serien:
·      Salpebrem la carn al gust i afegim alguna herba si volem (a mi m’agrada una mica de farigola o romaní per donar un toc personal), però penseu que no hem d’amagar el sabor de la carn.
·      Afegim la ceba i remenem
·      Afegim les tàperes i remenem , un cop aquí provem la carn perquè a partir d’aquí li modificarem el sabor.
·      Afegirem Salsa Worcestershire (jo hi poso 2 bon rajos), Salsa tabasco (jo li poso 6-8 gotes mínim), una cullerada de mostassa. Remenem i fiquem alguna cosa més si ens cal, recordeu que mes val pecar de poc i afegir més després que passar-se i fer malbé el plat.
·      Finalment formem la carn ja sigui en forma de volcà o en el fons del bol i ho presentem amb el rovell d’ou a sobre. Ja només quedarà remenar i banyar-ho tot amb el rovell.

Espero que us animeu i que em digueu com el feu vosaltres!!

Salut i fins aviat,


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada