dijous, 21 de maig del 2020

Gyozes, un luxe empaquetat





Les Gyozes son un plat japonès però que té el seu origen en la Xina, les Jiaozi. Podem portar-ho a la nostre cultura occidental com una massa farcida (cresta) i es presenten cuites ja sigui a la planxa, fregides o al vapor.

El farcit sol ser carn de porc (com en aquest cas) però també potser marisc, gambes, pollastres o verdures, entre d’altres.  La versió que us presento avui son els Guōtiē, és a dir, començats a la planxa i acabats al vapor amb farcit de carn de porc

Per fer les Gyozes, cal o bé fer la massa, o bé comprar-la feta, si podeu compreu-la feta en qualsevol tenda de productes asiàtics, si no en trobeu, la massa es farina i aigua sense llevat i amb un polsim de sal, fem una massa fina i l’estirem be, un recomano un cèrcol petit o un got per fer la forma rodona.

Finalment comentar-vos que el farcit de les Gyozes es pot congelar en una bossa deixant-lo pla dins el congelador i traient-lo unes hores abans. Val la pena fer-ne un cop i menjar-ne dos o més.

Els ingredients que necessitem per a unes 60 Gyozes son:

·      400 grams de carn de porc picada
·      150 g de col xinesa
·      50 g de ceba tendra (o ceba)
·      2 dents d’all
·      1 culleradeta de gingebre fresc picat
·      1 cullerada generosa de salsa de soja
·      2 culleradetes de sal
·      ½ culleradeta de sucre
·      1 culleradeta de maizena
·      Oli de sèsam

El procés seria:
·      Piquem ben petita la col, i la ceba, i ho deixem apart.
·      Barregem la carn, l’all picat ben fi, el gingebre, la soja, sal, sucre i maizena fins a fer una farsa prou pastosa, un cop barrejat, afegim la maizena i acabem de integrar-ho tot.
·      Ara barregem en el farcit de la carn, la col i la ceba i hi afegirem un bon raig d’oli de sèsam (és clau per l’aroma i el sabor)
·      Deixem reposar a la nevera la farsa com a mínim 30 minuts, però si podeu 1 hora millor que millor.



·      Per formar les Gyozes posem una cullerada de farcit al centre de la massa i mollar la vora de mitja massa amb aigua (és el que ens tancarà la massa), i anirem fent els plecs típics de les Gyozes, només es plega una de les 2 bandes de la cresta.


·      Per coure-les hem de fer-ho idealment amb una cassola amb tapa o be amb una paella amb tapa.
·      Comencem amb una mica d’oli a la cassola i es posen les gyozes per una de les tres cares, un cop s’enrosseixen una mica, canviem  de cara i a la tercera cara s’afegeix aigua (i es tapa), les deixem coure durant uns 7-10 minuts tapades (courem al vapor).
·      Si hem de fer diverses tongades aneu amb compte amb el contacte oli calenta/aigua.




Respecte a la salsa, hi ha qui ho prefereix amb salsa de soja, jo personalment prefereixo la salsa de dumplings que podeu trobar a qualsevol supermercat oriental, però si la voleu fer vosaltres mateixa quantitat de salsa de soja i vinagre d’arròs amb una miqueta d’oli de sèsam.

Proveu-les i ja em direu que us semblen. Com les feu vosaltres??

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada